Meslek Seçiminde Çocuğuma Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Meslek Seçiminde Çocuğuma Nasıl Yardımcı Olabilirim?

27.11.2023 267

MESLEK SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 

Kıymetli Öğretmenlerim, Değerli Velilerimiz,

Meslek seçiminde dört ana değişkene dikkat etmek gerekmektedir. Bunlar:

1.       İlgi

2.       Yetenek

3.       Değer

4.       Diğer Şartlar

olarak sıralanabilir. Bu maddeler birbirinden tamamen bağımsız olmamakla birlikte özellikle dikkat edilmesi gereken noktaları belirler. Zira başarabildiğimiz (yetenek) alanlara merakımızın artması (ilgi) kadar doğal bir durum yoktur. Ancak her başarılı olduğumuz eylemi sevmeyebilir ya da ilgi duyduğumuz bir alanda yetenekli olmayabiliriz. Öyle ise ne yapmalı? Her alanı hem bağımsız hem ortak değerlendirmeli ve ona göre bir karar varmalıyız.

1.       İLGİ                       : Neler yapmaktan keyif alıyorum, neyi seviyorum, neyden hoşlanıyorum? Vakit geçirirken sıkılmadığım, kendimi mutlu hissettiğim eylemler neler? Bu soruların cevabı sizi ilgiye götürecektir. Dikkat edilmesi gereken nokta: İlgilerimiz illa ki mesleğimiz olacak diye bir şart yok, hobilerimiz de olabilirler.

 

2.       YETENEK              : Yapılması gereken bir iş var ve aklıma ilk “x” geliyor. “x” öyle bir kişi ki, bu işi en iyi o yapar. Adı üstünde bahsedilen beceri, kabiliyet, yapabilme yetisidir. Evinizi işini çok kötü yapan bir ustaya boyatır mısınız ya da girdiği her ameliyatta hastasını kaybeden bir doktorun sizi ameliyat etmesini ister misiniz? Üstelik ücretini de ödemeniz gerekiyor.  Dikkat edilmesi gereken nokta: Yetenekler geliştirilebilir ya da körelebilir.

 

3.       DEĞER                  : Silahlar, bombalar, sebebi her ne olursa olsun birini öldürmek beni derinden etkiliyor fakat subay/astsubay/uzman çavuş oldum. Savaş çıkması ya da bir çatışma halinde ne yapacağım? Faizle yapılan işten ve kazanılan paradan fayda gelmeyeceğini düşünüyorum fakat faizle kredi veren bir bankanın patronu oldum. Geceleri uyurken içim hiç rahat değil. Anahtar kavramımız “huzur”. Zamanımı verdiğim eylemler ve ortaya çıkardığım ürünler beni huzursuz ediyor mu? Cevabın evetse bu meşguliyet sana uygun değil. Dikkat edilmesi gereken nokta: Değerler özneldir. İyi ve kötü, doğru ve yanlış zamana, kişiye ve duruma göre değişebilir. Değerler görecelidir.

 

4.       DİĞER ŞARTLAR : İstihdam şartları, ailenin ekonomik durumu, çalışma ortamı, kazanç, kariyer fırsatları vb. çoğaltılabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta: Mümkün olduğu kadar sadece tek şarta bağlı hareket etmemek.

 

 

 

 

 

 

ÖĞRETMEN ve ANNE BABA OLARAK SİZLER NE YAPABİLİRSİNİZ?

 

·         En başta şunu unutmayın; yukardaki maddeleri kendinize göre değil çocuğa göre değerlendirmelisiniz.

 

·         Çocuklarınızı sürekli kontrol edemeyeceğinizi anlayın. Bir süre sonra kendi hayatlarını, kendi seçimleri ile şekillendirecek ve sizden uzaklaşacaklar. Örneğin çocuğunuza zorla tıp fakültesi yazdırabilirsiniz fakat bir süre sonra o okulu terk edip konservatuvar okumasına engel olamazsınız. Öyleyse çocuğunuz dahi olsa başkalarının hayatında sınırlı kontrole sahip olduğunuzu unutmayın.

 

·         Yukarıdaki maddenin tam aksine çocuğunuzu tamamen serbest de bırakmayın. Bu özgürlük değil ilgisizlik olur. Rehberlik edilmeye, teşvike, uyarılara yeterli dozda ihtiyaçları olacak. Mühim olan yeterli dereceyi bulabilmek.

 

·         Çocuğun küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu, zevk aldığı ve başarılı olduğu etkinlikleri saptayın, bunun yanı sıra ilgi duymadığı, hoşlanmadığı ve başaramadığı alanları gözlemleyin.

 

·         Çocuğun kendisini tanımasına yardım edin. Farklı etkinlikler yapması ve sosyal ortamlarda bulunmasını sağlayın.

 

·         Seçmeyi düşündüğü mesleklerle ilgili araştırma yapmasını teşvik edin.

 

·         Meslekleri daha iyi tanıyabilmesi için belli iş yerlerini, atölye ve fabrikaları gezme olanağı sağlayın. İlgi duyduğu meslek sahiplerinden bilgi almasını, görüşmesini sağlayın.

·         Mesleklere ilişkin duygu ve düşünceleri hakkında konuşun.

 

·         Çocuğunuzun belli bir ilgi veya becerisi varsa, onu nasıl geliştireceğini araştırın.

 

·         Toplumca “kariyeri” yüksek olduğu belirtilen meslekten çok; kişinin kendini gerçekleştirebileceği, mutlu ve başarılı olabileceği bir mesleği seçmesine imkân tanınmalıdır.

 

 

__________________________________________________________________________________

 

( https://www.rehberlikservisi.net/meslek-nedir/ ) bağlantısındaki yazıdan yararlanılmıştır.

 

 

meb_iys_dosyalar/70/03/718371/dosyalar/2023_11/27160109_mesleksecimindenasildestekolabiliriz.pdf